Dýňový koláč s karamelem a krémem z krémového sýra

Tohle je ten nejlepší dýňový dort! Je neskutečně vláčný, se spoustou voňavého koření, naplněný karamelem, pomazaný skvělým krémem a je ozdobený malými dýněmi.

Tento snadný dýňový dezert je ideální pro podzimní dny a nadcházející dýňovou sezónu :).

RECEPT a co na něj budete potřebovat

Na karamel
100 g cukru krupice
30 g másla
120 ml 30% smetany, pokojové teploty

Na dýňový koláč
280 g hladké mouky
8 g perníkového koření
4g prášku do pečiva
2 g jedlé sody
2 g soli
140 g másla pokojové teploty
250 g cukru krupice
2 vejce pokojové teploty
120 ml podmáslí pokojové teploty
244 g dýňového pyré

Na krém
170 g másla pokojové teploty
170 g krémového sýra (cream cheese)
250 g moučkového cukru
oranžové, zelené a hnědé potravinářské barvivo

POSTUP

1.  Připravte si těsto na koláč. Předehřejte troubu na 175 stupňů. Formu o průměru 20×20 cm si vyložte pečícím papírem.

2. Ve středně velké míse prošlehejte dohromady hladkou mouku, perníkové koření, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Poté moučnou směs dejte stranou.

3. Do velké mísy přidejte změklé máslo a cukr. Šlehejte společně 2 minuty na nejvyšší otáčky. Poté přidejte vejce a vanilku a mixujte při střední rychlosti, dokud nezíská bledou barvu a nebude hladké. Přidejte podmáslí a dýňové pyré a vše míchejte, dokud se nespojí.

4. Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se dortové těsto nespojí. Těsto nalijte do připravené formy na pečení. Koláč pečte 40 minut a vyzkoušejte špejlí, jestli je koláč upečený. Poté nechte koláč vychladnout ve formě na mřížce. 

5. Připravte si slaný karamel. Přidejte cukr do středně velkého hrnce a zahřívejte ho na mírném ohni. Při zahřívání cukr krystalizuje a nakonec se všechen rozpustí a získá zlatavou barvu. Jakmile se většina cukru rozpustí, ale zůstane v něm několik zkrystalizovaných hrudek, snižte teplotu na minimum, aby se rozpuštěný cukr nepřipálil. Jakmile se všechen cukr rozpustí a získá zlatavou barvu, ihned přidejte máslo. Rychle míchejte, dokud se máslo nezapracuje.

6. Přidejte smetanu a opět rychle promíchejte, aby se vše spojilo. Odstavte karamel z ohně a přelijte ho do malé misky. Nechte ho zcela vychladnout.

7. Po úplném vychladnutí koláč opatrně vyndejte z formy a přeneste ho na servírovací talíř. Tenkou vařečkou udělejte do povrchu dortu otvory. Otvory dělejte zhruba po půl centimetru. Vychladlý karamel přendejte do zdobícího sáčku a plňte jim připravené otvory.

8. Připravte si krém. Do velké mísy dejte máslo a šlehejte ho na nejvyšší otáčky dokud není světlé a nadýchané, asi 5 minut. Poté přidejte krémový sýr a dál šlehejte, dokud se nespojí a nebude nadýchaný, asi 1-2 minuty. Po troškách přisypejte moučkový cukr a opět míchejte, dokud nebude nadýchaný, 1-2 minuty.

9. Z krému odeberte 3x 60 g krému do malých misek a obarvěte je potravinářským barvivem na oranžovo, zeleno a hnědo, dokud nedosáhnete požadovaného odstínu.  Krém si dejte do cukrářských sáčků s ozdobnými špičkami. 

10. Zbytkem bílého krému si potřete koláč a pomocí zdobících sáčků si udělejte dýně. 

B.

Napsat komentář