Kynutý švestkový koláč s drobenkou

PA010729-2

Další ze série „zlatých“ receptů mojí babičky Vandy. Tentokrát je to švestkový koláč z kynutého těsta, které je jako OBLÁČEK – to mi věřte!Těsto je univerzální a můžete na něj dát prakticky jakékoliv ovoce. Když ho navíc posypete voňavou drobenkou… NEBE!

RECEPT a co na něj budete potřebovat

300 g hladké mouky
75 g polohrubé mouky
75 g oleje
75 g cukru krupice
35 g droždí
Špetku soli
115 ml mléka
1 žloutek a 2 celé menší vajíčka

Na drobenku
80 g polohrubé mouky + 5 g perníkového koření
50 g moučkového cukru
55 g másla

1 skořicový cukr

POSTUP

  1. Troubu rozehřejte na 180°C a větší plech vyložte pečícím papírem.
  2. Udělejte si kvásek. Rozdrobte droždí, přidejte 4 lžíce vlažného mléka a lžičku cukru a nechte vzejít 20 minut.
  3. Do velké mísy dejte obě mouky, zbytek cukru, vejce a žloutek, olej, sůl, přidejte vzejitý kvásek. Těsto nechte hníst 8-10 minut. Poté ho přikryjte suchou a čistou utěrkou a nechte ho kynout 60 minut na teplém místě.
  4. V misce si špičkami prstů propracujte mouku, perníkové koření, moučkový cukr a máslo  na drobenku.
  5. Po vykynutí si těsto na pomoučněné ploše vyválejte těsto vyválejte a přendejte na připravený plech. Poklaďte švestkama, posypte drobenkou a skořicovým cukrem a  dejte péct na 20-25 minut do trouby.
  6. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

TIP pro Vás: Já ještě někdy těsto podmazávám povidlama smíchanýma s rumem a troškou moučkového cukru. Potom na něj dám švestky, drobenku a skořicový cukr.

B.

PA010738

PA010670-2

2 komentáře: „Kynutý švestkový koláč s drobenkou

Napsat komentář