Kakaové linecké plněné karamelem

TOHLE BUDETE MILOVAT! Kakaové linecké, plněné karamelem, čokoláda… Pokud hledáte skvělou alternativu pro klasické linecké cukroví, tak tohle je přesně ono. Věřte mi, nebudete se chtít dělit :)!

RECEPT a co na něj budete potřebovat


Na kakaové těsto
200 g másla pokojové teploty
100 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
280 g hladké mouky
30 g kakaa
1 vejce

Na karamel
80 g cukru
2 lžíce vody
150 g smetany 31%

Čokoláda na polevu

POSTUP

1. Mouku, kakao, moučkový a vanilkový cukr prosejte do větší mísy. Vejce dejte do důlku a na moučnou směs položte po částech pokrájené máslo. Pomocí K-metly připravte hladké těsto. Takto připravené těsto zabalte do potravinové fólie a nechte aspoň 2 hodiny, ideálně pak přes noc odležet.
2. Troubu si rozpalte na 160 stupňů a plech vyložte pečícím papírem. Těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na tloušťku asi 3 mm. Z těsta vykrajujte tvary tak, aby polovina z nich měla uprostřed otvor.
3. Takto vykrájené těsto pokládejte na připravený plech a asi 8-10 minut. Upečené kousky nechte vychladnout na mřížce.
4. Po vychladnutí si rozpusťte čokoládu, kterou přelejte do zdobícího sáčku a kousky s otvorem polévejte čokoládou.
5. Připravte si karamel na náplň. Do rendlíku si dejte cukr s vodou a nechte karamelizovat na mírném ohni. Nemíchejte – občas můžete zlehka promíchat rendlíkem! Jakmile začne cukr hnědnout – karamelizovat a zcela se rozpustí, opatrně na něj nalijte smetanu a sporák dejte na nejvyšší stupeň. Vařte, dokud se karamel nerozpustí a vše se spolu hezky nepropojí. Pravidelně míchejte. Nechte ho trochu povařit (asi 1-2 minuty), sundejte ho z plotny a odstavte. Karamel nemá být po uvaření tuhý!
6. Karamel nechte zcela vychladnout v pokojové teplotě a poté ho dejte ještě na 30 minut od lednice. Vychladlým karamelem rozetřete lžičkou na spodní poloviny lineckého. Přiložte na ní horní polovinu a lehce ji přitlačte. Máte hotovo 🙂

B.

TIP pro Vás: Linecké pak ještě můžete zlehka posypat hrubou solí.

Napsat komentář