Kakaovo-oříškové důlky s karamelem a čokoládou

Báječné rychlé cukroví, které je lahodné, plněné báječným karamelem, polité čokoládou a po upečení u nás nezůstal ani jeden kousek – prostě nemají dlouho životnost :D. Takže mě do Vánoc čeká ještě minimálně jedno pečení :). A já doufám, že budou stejně chutnat i Vám.

RECEPT a co na něj budete potřebovat

220 g hladké mouky
125 g měkkého másla
30 g holandského kakaa
špetka soli
150 g cukru krupice
1 vejce + 1 žloutek
20 ml rumu

1 bílek na obalení kuliček
150 g najemno posekaných oříšků (já jsem použila mandle)

Na náplň
150 g karamelového Salka
50 ml 31% smetany ke šlehání

Čokoláda na polevu

POSTUP

  1. V míse smíchejte mouku a kakao. Do druhé mísy dejte máslo s cukrem, přidejte sůl a pomocí balónové metly nechte šlehat 2 minuty na nejvyšší rychlost. Postupně přidejte celé vejce, 1 žloutek, rum a pokud chcete, můžete přidat špetku vanilky, vše  stále šlehejte (asi další 2 minuty).
  2. Do vyšlehané směsi přidejte suché přísady a promíchejte, dokud se těsto nespojí. Takto připravené těsto dejte o potravinové fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici.
  3. Troubu si rozpalte na 175 stupňů a plech vyložte pečícím papírem.
  4. Bílky prošlehejte v misce vidličkou (ne do sněhu, jen ho lehce prošlehejte, aby se netáhl a kuličky se Vám dobře obalovaly). Z těsta vytvarujte malé kuličky, namočte je do bílku a obalte v oříšcích. Položte je na plech s rozestupy od sebe. Uprostřed každé sušenky udělejte větší důlek.
  5. Takto nachystané kuličky pečte 10-12 minut. Po upečení nechte kuličky vychladnout.
  6. V malém hrnci rozpusťte Salko se smetanou do hladké směsi. Směs poté nechte asi 5 minut vychladnout, poté jí buď pomocí cukrářského sáčku nebo pomocí lžičky plňte důlky v kuličkách. Nakonec si rozpusťte čokoládu, kterou polejte naplněné důlky a uchovávejte v chladu.

B.

Napsat komentář