Koláč s krémem z vaječného likéru a bílé čokolády

Pokud milujete vaječný likér, tohle je dezert přesně pro Vás.

Krém z bílé čokolády a vaječnáku je báječný, krémový, voňavý a je opravdu jen pro dospělé :). Koláč je rychlý, jednoduchý a hlavně za 2 hodiny hotový. Je to sváteční dezert, kterým uděláte radost a naladíte se s ním na vlnu adventu a Vánoc.

RECEPT a co na něj budete potřebovat
300 g lotusek
50 g mletých mandlí
1 lžička skořice
120 g rozpuštěného másla

Na krém
3 žloutky
80 g moučkového cukru
40 g bramborového škrobu
200 ml vaječného likéru
300 ml smetany ke šlehání 31%
100 g bílé čokolády
5 plátků želatiny
podle chuti můžete přidat i vanilku

POSTUP

  1. V mixéru rozemelte na moučku sušenky. Dejte je do větší misky, přidejte k nim mleté mandle, skořici a rozpuštěné máslo. Vše dohromady vymíchejte tak, aby směs připomínala „mokrý písek“. Takto připravený základ dejte do koláčové formy o průměru 24 cm. Sušenkovou hmotu dobře natlačte do formy i do jejích boků. Koláčovou formu pak dejte do lednice aspoň na 30 minut odpočívat.
  2. Připravit si krém. Do mísy si dejte žloutky, moučkový cukr, škrob a 100 ml smetany. Vše spolu dohladka vyšlehejte.
  3. Želatinu dejte na talíř a zalijte ji asi 8 lžícemi vody. Nechte ji 5 minut nabobtnat.
  4. Mezitím dejte zbytek smetany do rendlíku s nepřilnavým dnem. Přidejte k ní vaječný likér, bílou čokoládu a pokud chcete i vyškrábnuté semínka vanilky. Za stálého míchání směs zahřívejte a stále míchejte metličkou. Když se čokoláda rozpustí, přidejte vaječnou směs a na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu. Dávejte pozor a opravdu míchejte, ať nemáte ze směsi míchaná vajíčka. 
  5. Jakmile přivedete směs k varu, stáhněte ji z plotny a přidejte vymačkanou želatinu. Pořád směs míchejte, aby se želatiny pořádně rozpustila. Směs pak nechte asi 3-5 minut vychladnout. Celou ji znovu promíchejte a nalijte na korpus. Koláč nechte v lednici asi 2 hodiny zatuhnout.
  6. Nakonec můžete koláč ozdobit šlehačkou, perníčky, nebo brusinkami obalenými v cukru. Je to jen na Vaší fantazii.
 

Napsat komentář