Perníkovo-kakaové cupcaky s karamelem

Za 3 týdny nás čeká první adventní neděle a já se už teď nemůžu dočkat všech těch krásných chvil, krásné atmosféry a různých vánočních vůní, které miluju.

Já jsem si pro Vás tentokrát připravila voňavé a hezky nadýchané perníkovo-kakaové cupcaky, které voní po perníkovém koření, skořici a chutnají jako malý kousek Vánoc.

RECEPT a co na něj budete potřebovat

Na cupcakes (cca 10 cupcaků)
120 g povoleného másla
140 g cukru krupice
2 lžičky perníkového koření
1 lžička mleté skořice
2 vejce
špetku soli
1 lžička jedlé sody
120 ml podmáslí
195 g hladké mouky
4 lžíce horké vody
15 g holandského kakaa

Na karamel do cupcaků
100 g cukru krupice
50 g másla pokojové teploty
200 ml smetany 33% – pokojové teploty

Na krém
400 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání 33%
1/2 lžičky skořice (můžete i 1 podle chuti)
30 g moučkového cukru (přislaďte podle chuti)

POSTUP

  1. Nejprve si připravte karamel. Do nepřilnavé pánve nebo hrnce si dejte cukr, který nechte postupně zahřívá. Občas pánví protřepte, ale zatím nemíchejte. Až se začne cukr pomalu rozpouštět, tak pomocí vařečky začněte cukr míchat do úplného rozpuštění. Přidejte máslo, vše dobře promíchejte a začněte postupně přilévat smetanu – vše stále míchejte a nechte 2-3 minuty probublat. Stáhněte z plotny a připravte si těsto na cupcaky
  2. Troubu rozpalte na 180 stupňů, a do formy na cupcaky dejte košíčky.
  3. V míse šlehačem a nebo v kuchyňském robotu ušlehejte povolené máslo s cukrem. Poté přidejte vajíčka a pořádně prošlehejte tak, aby směs byla hladká. K ní přidejte perníkové koření, skořici, sůl, jedlou sodu a vše zamíchejte. Přisypejte mouku a přilejte podmáslí – vše dohromady vyšlehejte a nakonec zapracujte 4 lžíce horké vody. 
  4. Do košíčku na cupcaky dejte lžíci těsta, udělejte lžičkou důlek a do něj nalijte karamel. Na karamel přidejte druhou lžíci cupcakového těsta – takto pokračujte dál se všemi cupcaky. Až budete mít hotovo, dejte je péct do vyhřáté trouby na 18 minut. Po upečení je nechte vychladnout.
  5. Připravte si krém. V míse vyšlehejte smetanu a po lžících přidávejte a zašlehávejte mascarpone. Nakonec přidejte skořicí s cukrem a zašlehejte do krému.
  6. Krémem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou podle vaší volby a ozdobte cupcaky.

B.

Tip pro Vás: Pokud chcete cupcaky ještě o malý kousek vylepšit, můžete si na ozdobu cupcaků upéct perníčky. Recept na medové perníčky najdete tady.

Napsat komentář