Perníkový cheesecako-koláč

Vůně nadcházející zimy, adventu, Vánoc a té nejkouzelnější atmosféry… na perníkovém korpusu je tvarohová náplň, která je zastrouhaná perníkovým čokoládovým těstem. Báječný dezert, který Vám při pečení krásně provoní byt a svou chutí zpříjemní den.

RECEPT a co na něj budete potřebovat

Na křehké strouhané těsto
200 g hladké mouky
15 g holandského kakaa
10 g perníkového koření
75 g cukru
150 g másla – trochu změklého
1 vejce

Na perníkový korpus
180 g másla pokojové teploty
140 g čokolády
100 g medu
20 g perníkového koření
4 vejce
40 g třtinového cukru
1 balíček vanilkového cukru
125 g hladké mouky
20 g bramborového škrobu
10 g kypřícího prášku do pečiva

Na tvarohovou náplň
1 kg tučného tvarohu
150 g cukru krupice
50 g změklého másla
25 g bramborového škrobu
200 g smetany ke šlehání 33%
4 vejce

cukr moučka na pocukrování

POSTUP

1. Nejprve si připravte křehké těsto na strouhání. Mouku a kakao prosejete, přidejte perníkové koření, cukr a máslo – vše začněte pomocí K-metly zpracovávat a nakonec přidejte vejce. Když je těsto propojené, vytvarujte z něj váleček, který zabalte do potravinářské fólie a dejte na 40-50 minut do mrazáku.
2. Připravte si perníkový korpus. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo, čokoládu a med. Vše spolu nechte za stálého míchání dohladka rozpustit, a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Vejce si vyšlehejte s třtinovým a vanilkovým cukrem do nadýchané hmoty (cca 5 minut). Mouku, bramborový škrob, kypřící prášek do pečiva a perníkové koření prosejete přes síto do čisté misky a dejte chvíli stranou. Vychladlou čokoládu za stálého šlehání (na střední otáčky) zapracujte do vyšlehaných vajíček. Nakonec přidejte moučnou směs a pomocí cukrářské špachtle zlehka zapracujte do těsta.
3. Takto připravené těsto nalijte do formy (cca 24 x 34 cm), kterou si vyložte pečícím papírem, boky formy vymažte trochou másla a vysypte polohrubou moukou. Pečte na 160 stupňů 20-22 minut. Upečený korpus nechte vychladnout.
Horní vrstvu korpusu (cca 1 cm) zlehka seřízněte nožem a nastrouhejte na hrubém struhadle (bude sloužit jako posyp na tvarovou náplň spolu s křehkým těstem).
4. Připravte si tvarohovou náplň. Tvaroh cukr, máslo, vanilkový cukr a bramborový škrob spolu smíchejte. Směs začněte šlehat na střední rychlost a tenkým pramínkem přilévejte smetanu do hmoty a postupně přidávejte po 1 vejci (vždy jedno zapracujte, pak přidávejte druhé). Míchejte do hladké a krémové konzistence (asi 1-2 minuty). Náplň rozetřete na perníkový korpus.
5. Křehké těsto vytáhněte z mrazáku a nastrouhejte na hrubém struhadle, smíchejte ho s nastrouhaným perníkovým korpusem a postupně posypejte vršek tvarohové náplně.
6. Takto připravený koláč pečte při 180 stupních 50 minut. Cheesecako-koláč nechte v troubě odpočívat při lehce pootevřených dvířkách trouby asi hodinu.
7. Před podáváním koláč posypejte moučkovým cukrem.

B.

Napsat komentář