Zapečené noky s rajčatovou omáčkou

Super rychlý a báječný oběd. To jsou zapečené noky s rajčatovou omáčkou, ve které je spousta sýra. Není to úplně mistrovství světa v gastronomii, ale jsou opravdu skvělé. Dole v tipech najdete recept na Vaše domácí noky, pokud nechce použít ty z obchodu :).

RECEPT a co na něj budete potřebovat

1 kg bramborových noků
400 g krájených a loupaných rajčat
500 g passaty (pokud Passatu nemůžete nikde sehnat, použijte 800 g krájených a loupaných rajčat)
2 vrchovaté lžíce ricotty
2 střední cibule
4 stroužky česneku
5 lžic olivového oleje
60 g parmazánu
2 mozzarelly
čerstvá bazalka
oregáno
1 lžíce cukru krupice
sůl a pepř

POSTUP
1. Do hlubší pánve si dejte olivový olej a na něj dejte opékat najemno pokrájenou cibuli. Cibuli nechte opékat 5 minut a poté přidejte najemno pokrájený česnek, který nechte další 2 minuty restovat. Přidejte k nim rajčata s passatou, promíchejte, přidejte sůl, pepř, cukr, asi 7 lístků čerstvé bazalky a trošku oregana (podle chuti). Vše důkladně promíchejte a nechte pod pokličkou 15-20 minut probublávat.
2. Do většího hrnce si dejte vařit vodu na noky, noky uvařte podle návodu. Před slitím vody z noků naberte jeden a půl naběračky vody z nich a přilejte je k omáčce. Tu pořádně promíchejte, přidejte 2 lžíce ricotty a parmazán, přihoďte do omáčky noky a vše důkladně zapracujte.
3. Na takto připravené noky dejte na plátky pokrájenou mozzarellu, pár lístku bazalky a dejte zapéct do vyhřáté trouby na 190 stupňů, na 15 minut.
4. Po upečení noky servírujte posypané parmazánem a zlehka zakápnuté olivovým olejem.

B.

TIP pro Vás: Pokud si chcete doma připravit noky svoje, tak mám pro Vás jednoduchý recept :).
500 g ricotty, 60 g parmazánu, 2 vejce, 5 g soli, 130-150 g hladké mouky.
Do mísy si dejte ricottu, parmazán, vejce, sůl a 130 g hladké mouky. Vypracujte hladké těsto. Pokud by těsto lepilo, postupně do něj přisypávejte zbytek mouky.
Do hrnce si dejte vařit zlehka osolenou vodu. Na pomoučněné ploše si vyválejte kus těsta (asi 1,5 cm široké) a krájejte nočky, které dávejte vařit do vroucí vody na cca 2-3 minuty. Noky Vám vyplavou hezky nahoru. Pak je jen sceďte a pokračujte dál jako v receptu.

Napsat komentář