Sýrové houstičky

Teplý svetr, za oknem mlha, déšť, ale plno krásných barev, do kterých se halí podzim. Pro mě je podzim speciální část roku, kdy si dny dokážu udělat o něco hezčí, než jindy. A proto jsem nám upekla tyhle báječné sýrové houstičky, kterém jsem dala tvar dýně, která je bez pohyby ikonou podzimu :).

RECEPT a co na něj budete potřebovat

350 ml vlažného mléka
1 sáček sušeného droždí
500 g hladké mouky
25 g cukru krupice
6 g soli
45 g rozpuštěného a vychladlého másla
60 g pecorina nebo parmazánu
1 vejce do těsta a 1 vejce na potření houstiček
bílý a černý sezam

POSTUP
1. Do mísy od robota dejte cukr spolu s droždím, zalijte je vlažným mlékem, mísu přikryjte suchou a čistou utěrkou a dejte na 10 minut odpočinout.
2. Mezitím si nachystejte mouku, do ní nasypejte sůl a nastrouhejte do ní sýr. Rozpusťte si máslo a to dejte stranou.
3. Po 10 minutách přidejte k mléku a droždí mouku smíchanou se solí a sýrem, a na nejpomalejší rychlost začněte hníst těsto asi 1 minutu. Poté přilejte máslo, přidejte vejce, zrychlete robota na nejvyšší rychlost a nechte ještě 4-5 minut hníst.
4. Takto připravené těsto dejte kynout na teplé místo přikryté čistou a suchou utěrkou. Těsto nechte kynout 90 minut.
5. Po vykynutí si můžete houstičky buďto dát vedle sebe do pekáčku jako buchty (těch uděláte cca 12). A pokud z nich chcete udělat „dýně“, tak použijte nit. Ustřihněte si 4 kousky nitě, které uprostřed svažte uzlem, konce roztáhněte do stran a protilehlé strany vzájemně svazujte. Přebytek nitě ustřihněte.
6. Takto připravené houstičky nebo „dýně“ dejte na 15 minut dokynout.
7. Před pečením vše pomažte rozšlehaným vejcem a posypejte sezamem. Houstičky dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečte 30-35 minut dozlatova.
8. Houstičky nechte po upečení zcela vychladnout. Provázky pak opatrně odstřihejte a jemně z jedné nebo druhé strany vytáhněte.
9. Servírujte je s tím, co máte rádi.

B.

TIP pro Vás: Pokud chcete mít jistotu, že se Vám při tahání provázku housky nepotrhají, jemně je po upečení a vystydnutí v rýhách nakrojte nožem, nebo opatrně projeďte žiletkou. Pak se místo lépe uvolní a těsto se nepotrhá.

Napsat komentář