Taky milujete mák? Já hrozně moc! A po úspěchu skořicových šneků mám pro Vás šneky makové a navíc v nich najdete višně :). Těsto je krásně nadýchané, vláčné a myslím si, že tihle šneci jsou o kousek lepší, než Ti skořicoví (ale to bude tím, že opravdu miluju mák :D). Snad si je oblíbíte stejně jako já.
RECEPT a co na něj budete potřebovat
240 ml mléka
70 g másla
70 g cukru krupice
30 g droždí
550 g hladké mouky
špetka soli
1 vejce
150 g vypeckovaných višní (já jsem použila kompotované)
Na makovou náplň
135 g mletého máku
200 ml mléka
60 g cukru krupice
50 g másla
POSTUP
- Do větší mísy dejte cukr a přidejte vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rozdrobené droždí – jemně promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 25 minut odpočívat.
- Do čisté a suché mísy dejte mouku, vejce, sůl, přidejte kvásek a vypracujte těsto (pokud máte kuchyňského robota, tak rovnou těsto zadělávejte v míse od robota a použijte hnětací hák).
- Těsto zpracovávejte zhruba 5 minut – mělo by se odlepovat od stěn mísy.
- Těsto nechte přikryté kynout na teplém místě dvě hodiny – po hodině těsto propracujte.
- Připravte si makovou náplň. Do kastrůlku si dejte máslo, mák, cukr a zalejte mlékem. Přiveďte za stálého míchaní k varu a míchejte do zhoustnutí náplně. Náplň nechte vychladnout.
- Po 2 hodinách si podsypejte vál, těsto na něj vyklopte, pořádně propracujte a vyválejte na zhruba 30×50 cm plát. Těsto potřete mákem a poklaďte na něj okapané višně.
- Těsto opatrně smotejte do ruličky (snažte se pořádně „utáhnout“) a krájejte na zhruba 3 cm velké kousky. Opatrně je poté přemístěte do připravené formy (já jsem použila 24 cm formu na dort), kde je nechte ještě pod utěrkou odpočívat dalších 35 minut.
- Troubu si rozehřejte na 190°C.
- Šneky před pečením můžete potřít vejcem a dejte je do trouby péct na 16-18 minut – dokud nebudou krásně zlatí.
B.
Vyborne, jemne sladke. Robila som so slivkovym kompotom. Zavarane visne som nemala.
To se mi líbíTo se mi líbí