Makový „dort“ s hruškama

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taky milujete mák? Já moc! A když jsem viděla, jaký úspěch měl tento dort na Foodblog marketu, tak jsem si říkala, že by byla škoda se o něj s Vámi nepodělit :). A když do něj ještě navíc nastrouháte hrušku a do krému přidáte povidla… no co Vám tady budu psát :)?! Musíte ho vyzkoušet :).

RECEPT a co na něj budete potřebovat

Na těsto
250 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
130 g mletého máku
250 ml mléka
65 g rozpuštěného másla
6 g kypřícího prášku do pečiva
1 větší vejce
10 g vanilkového cukru
2 nastrouhané hrušky

Na krém
250 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání 33%
4 lžíce hruškových povidel (pokud je nemáte, dejte klidně švestkové)
1 lžíce moučkového cukru

POSTUP

  1. Troubu rozpalte na 180°C a formu o průměru 20 cm si vyložte pečícím papírem, včetně boků, aby se Vám potom lépe upečený „korpus“ vyndával ven :).
  2. Ve větší míse si vyšlehejte vejce s cukrem (i tím vanilkovým) do pěny a poté přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
  3. V menší míse si smíchejte polohrubou mouku s kypřícím práškem.
  4. Do vyšlehaného vajíčka s cukrem a máslem přilejte 1/2 mléka a prošlehejte, poté přidejte 1/2 mouky a opět prošlehejte. Takto postupujte i s druhou půlkou mléka a mouky. Nakonec do těsta vmíchejte mletý mák a nastrouhané hrušky.
  5. Těsto přelejte do formy a pečte 30-40 minut (musíte těsto vyzkoušet špejlí, protože každá trouba peče jinak).
  6. Po upečení nechte korpus vychladnout.
  7. Vyšlehejte si krém. Nejprve vyšlehejte šlehačku s cukrem a poté po lžících přidávejte a zašlehávejte na nízké otáčky mascarpone. Nakonec přidejte povidla a prošlehejte.
  8. Nandejte krém na korpus, dozdobte ovocem podle chuti a dobrou chuť :).

B.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 komentáře: „Makový „dort“ s hruškama

Napsat komentář