Pečený makový cheesecake

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čízík… jako najít dobrý recept, nebo ho dobře upéct? Pro mě donedávna docela sci-fi… ale KONEČNĚ se mi podařilo všechno dobře odměřit, navážit, upéct a já bych se s Váma ráda podělila o recept :).

RECEPT a co na něj budete potřebovat

Na korpus
200 g sušenek (já jsem použila Lotusky)
1/4 lžičky mleté skořice
76 g rozpuštěného másla

Na krém
900 g cream cheese (např. Philadelphia nebo v Kauflandu seženete jejich
cream cheese)
200 g cukru
115 g zakysané smetany
5 rozšlehaných vajec
6 lžic nemletého máku

Na potření cheesecaku
115 g zakysané smetany
20 g cukru moučka

POSTUP

  1. Troubu rozpalte na 240°C a dejte do ní dostatečně velký pekáč naplněný cca 1,5 litrem vody a dejte do trouby. Recept je na cheesecake do formy 20-22 cm, tak se Vám forma do pekáče musí při pečení vejít :).
  2. Formu vyložte pečícím papírem. Sušenky rozmixujte nebo nadrťte na jemno, přidejte mletou skořici a rozpuštěné máslo. Smíchejte a udusejte do formy. Formu po bocích a zespoda obalte alobalem, , aby Vám do ní při pečení nenatekla voda a dejte do lednice.
  3. Do kuchyňského robota dejte cream cheese, cukr a zakysanou smetanu – prošlehejte a pomalu přidávejte rozšlehaná vajíčka, která zašlehávejte do krému. Na konec přidejte mák, ještě prošlehejte, nalejte na sušenkový korpus a dejte do trouby do pekáče s vodou.
  4. 12 minut pečte na 240°C, poté troubu stáhněte na 180°C a pečte 60-70 minut. Cheesecake kontrolujte, když bude na povrchu zlatavý, troubu vypněte, dvířka od trouby trošku pootevřete a cheesecake nechte ještě 30 minut v troubě.
  5. Poté ho vyndejte z trouby, nechte ho ve formě vychladnout. Pomažte ho smetanou smíchanou s cukrem, přikryjte alobalem a dejte přes noc do lednice.
  6. Ráno sundejte z cheesecaku formu , podle chuti ozdobte a dobrou chuť :).

B.

TIP: Pokud nemáte rádi mák, nepřidávejte ho :). Dejte místo něj třeba 2 lžičky vanilkové esence a určitě taky neuděláte chybu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 komentáře: „Pečený makový cheesecake

Napsat komentář