Čízík… jako najít dobrý recept, nebo ho dobře upéct? Pro mě donedávna docela sci-fi… ale KONEČNĚ se mi podařilo všechno dobře odměřit, navážit, upéct a já bych se s Váma ráda podělila o recept :).
RECEPT a co na něj budete potřebovat
Na korpus
200 g sušenek (já jsem použila Lotusky)
1/4 lžičky mleté skořice
76 g rozpuštěného másla
Na krém
900 g cream cheese (např. Philadelphia nebo v Kauflandu seženete jejich
cream cheese)
200 g cukru
115 g zakysané smetany
5 rozšlehaných vajec
6 lžic nemletého máku
Na potření cheesecaku
115 g zakysané smetany
20 g cukru moučka
POSTUP
- Troubu rozpalte na 240°C a dejte do ní dostatečně velký pekáč naplněný cca 1,5 litrem vody a dejte do trouby. Recept je na cheesecake do formy 20-22 cm, tak se Vám forma do pekáče musí při pečení vejít :).
- Formu vyložte pečícím papírem. Sušenky rozmixujte nebo nadrťte na jemno, přidejte mletou skořici a rozpuštěné máslo. Smíchejte a udusejte do formy. Formu po bocích a zespoda obalte alobalem, , aby Vám do ní při pečení nenatekla voda a dejte do lednice.
- Do kuchyňského robota dejte cream cheese, cukr a zakysanou smetanu – prošlehejte a pomalu přidávejte rozšlehaná vajíčka, která zašlehávejte do krému. Na konec přidejte mák, ještě prošlehejte, nalejte na sušenkový korpus a dejte do trouby do pekáče s vodou.
- 12 minut pečte na 240°C, poté troubu stáhněte na 180°C a pečte 60-70 minut. Cheesecake kontrolujte, když bude na povrchu zlatavý, troubu vypněte, dvířka od trouby trošku pootevřete a cheesecake nechte ještě 30 minut v troubě.
- Poté ho vyndejte z trouby, nechte ho ve formě vychladnout. Pomažte ho smetanou smíchanou s cukrem, přikryjte alobalem a dejte přes noc do lednice.
- Ráno sundejte z cheesecaku formu , podle chuti ozdobte a dobrou chuť :).
B.
TIP: Pokud nemáte rádi mák, nepřidávejte ho :). Dejte místo něj třeba 2 lžičky vanilkové esence a určitě taky neuděláte chybu.
Dobrý den mohu použít mletý mák? Z jakého důvodu je /nemletý lepší?🙂díky
To se mi líbíTo se mi líbí
Domi, hezký den, není lepší, ale není smíchaný s cukrem, jako ten mletý a já raději tenhle cheesecake peču s nemletým 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí