Koláčky babičky Zdeny

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Recepty našich babiček jsou ověřené časem a jsou vždycky jedny z nejlepších. Já se s Vámi dneska podělím o recept babičky Zdeny na kynuté koláčky plněné povidlím. Zvolená náplň je čistě jen na Vás, ale my je máme nejradši právě takhle.

RECEPT a co na něj budete potřebovat (16-20 koláčků, podle velikosti)

250 g hladké mouky
2 žloutky
20 g droždí
105 ml mléka
100 g másla
špetka soli
1 lžíce cukru
5 lžic povidel
2 lžičky rumu
1 lžíce moučkového cukru
1 celé vejce na potírání

Na drobenku
13 g másla
13 g moučkového cukru
20 g polohrubé mouky

POSTUP

  1. Nejprve si udělejte kvásek. Ohřejte zhruba polovinu mléka tak, aby bylo vlažné. Do něj rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, promíchejte a nechte 15 minut odpočívat.
  2. Mouku prosejte do mísy, přidejte žloutek, kvásek, rozpuštěné máslo, špetku soli a po troškách přilévejte zbytek mléka. Kdyby těsto moc lepilo, přidejte 1 lžíci hladké mouky.
  3. Těsto dejte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 35 minut kynout.
  4. Troubu rozehřejte na 180°C a plech si vyložte pečícím papírem.
  5. Na náplň do koláčků si povidla rozmíchejte s rumem a jednou lžící moučkového cukru. A připravte si drobenku – máslo z lednice prsty “užmoulejte” s polohrubou moukou a moučkovým cukrem.
  6. Vál si podsypte trochou hladké mouky a z těsta uždibujte kousky, dlaní si těsto roztlačte na placku, lžičkou přidávejte povidla a těsto uválejte do kuličky, kterou namočte v rozšlehaném vajíčku a potom v drobence. Koláčky skládejte vedle sebe na plech a nechte je potom ještě 10 minut odpočívat.
  7. Pečte 18-20 minut dozlatova. Pocukrujte a dobrou chuť :).

B.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 komentáře: „Koláčky babičky Zdeny

  1. Kolacky vynikajici. Sice mi jako na potvoru dosla na chalupe bila psenicna mouka, tak jsem mela jen spaldovou celozrnnou jemne mletou, ale riskla jsem to. Testo krasne vykynulo, i kdyz z te bile mouky by mozna vybehly jeste vic a mozna by byly i mekci po vytazeni z trouby. Napln makova (povidla ja nerada). Urcite jsem nedelala naposledy.

    To se mi líbí

Napsat komentář